Ponedjeljak, 22 Lipanj 2020 09:42

50. Varaždinske barokne večeri

Programi ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri počet će u petak, 18. rujna, koncertom u varaždinskoj katedrali na kojem će nastupiti Varaždinski komorni orkestar, pod umjetničkim vodstvom violinistice Latice Honda Rosenberg.

U subotu, 19. rujna, festivalsku publiku očekuje novi atraktivni koncert na kojem će nastupiti studenti glazbenih akademija iz Zagreba, Splita, Osijeka i Pule, a u nedjelju, 20. rujna, u Županijskoj palači će nastupiti sopranistica Ivana Lazar uz pratnju Pavla Mašića, koji će svirati na pianoforteu iz varaždinskog muzeja. U katedrali će se u ponedjeljak, 21. rujna, prvi puta na Varaždinskim baroknim večerima predstaviti orguljaš Edmund Andler Borić, a u utorak će u katedrali, pod umjetničkim vodstvom violinista Sretena Krstića, nastupiti Zagrebački solisti, sa solisticom - mezzosopranisticom Renatom Pokupić. U srijedu, 23. rujna, u župnoj crkvi svetog Nikole koncert će održati Hrvatski barokni ansambl sa solisticom Laurom Vadjon, a u četvrtak, 24. rujna, u uršulinskoj crkvi koncert će održati - Camerata Garestin.

Nakon 11 godina na festivalu će ponovo nastupiti i Zbor Hrvatske radiotelevizije, koji će pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izvoditi djela hrvatskog baroknog skladatelja Vinka Jelića. Koncertni program u subotu, 26. rujna, započet će koncertom violončelista Krešimira Lazara i čembalista Krešimira Hasa u Viteškoj dvorani dvorca Trakošćan, a toga će dana u varaždinskoj katedrali nastupiti Varaždinski komorni orkestar s kojim će svirati nagrađivani učenici Glazbene škole Varaždin. Program 50. Varaždinskih baroknih večeri završit će u nedjelju, 27. rujna, svečanom misom zahvalnicom na kojoj će pjevati katedralni zbor - Chorus Dominicalis, te večernjim koncertom koji će biti posvećen pokojnom maestru Vladimir Kranjčeviću, na kojem će nastupiti Hrvatski barokni ansambl i zbor Cantores Sancti Marci.

Uz koncertni program na ovogodišnjem festivalu bit će organiziran i znanstveni skup, svečana akademija, promocija festivalske monografije, ali i bogati popratni festivalski program.