Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2022 09:03

Projekt "Želim znati zašto bez glutena"

Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske uspješno je završila projekt "Želim znati zašto bez glutena", u kojem je sudjelovalo ukupno 95 djece iz Dječjeg vrtića Bajka, Dječjeg vrtića Dječji svijet i Dječjeg vrtića Čira Čara iz Varaždina.

Aktivnosti su bile prilagođene djeci predškolskog uzrasta, zbog što boljeg razumijevanja samog pojma celijakije i bezglutenske prehrane, a svako dijete ponijelo je kući brošuru "Sigurno bez glutena" te su se s celijakijom i prehranom bez glutena neposredno upoznale i 95 obitelji. Uz odgojitelje skupina, edukaciju su provodile članice udruge. Na "Satu o celijakiji i prehrani bez glutena" čitala se tako slikovnica o celijakiji "Patrik i prijatelji u potrazi za pekarnicom".

- Održana je i bezglutenska zakuska kako bi djeca mogla kušati bezglutenske proizvode, vidjeti da hrana bez glutena nije toliko drugačija i ništa manje ukusna od njihove, te da je mogu konzumirati svi. Upravo ta bezglutenska zakuska izuzetno je pozitivno doživljena kod djece. Kroz slikovnicu o celijakiji i brošuri "Sigurno bez glutena" educiralo se djecu o različitim pristupima i ponašanjima u prehrani koji su potrebni za održavanje kvalitete života, a koji ne bi trebali utjecati na isključivanje iz društva ako se netko "drugačije" hrani. Direktan i zanimljiv pristup temi, prilagođen uzrastu djeteta, rezultira interesom djece i boljim razumijevanjem "različitosti" djeteta s celijakojom, alergijom i netolerancijom na gluten te poboljšava uvjete u kojem dijete svakodnevno boravi - pojasnili su iz udruge.