Utorak, 09 Veljača 2021 11:05

Enigmatske varijacije, nova predstava HNK u Varaždinu

Enigmatske varijacije, duhoviti komad s neočekivanim obratima, koji je premijerno izveden u petak na Velikoj sceni varaždinskog kazališta, koja je primila publiku nakon gotovo jednogodišnje stanke (uz listopadsku iznimku odigravanja predstave Cigle sv. Elizabete), iznimna je predstava o vječnoj misteriji ljubavi oko koje se sukobljavaju dvojica muškaraca u igri okrutne istine.

Autor Enigmatskih varijacija, francuski dramatičar i romanopisac Eric - Emmanuel Schmitt, ponudio je izvrstan, zanimljiv i intrigantan tekst, žanrovski blizak trileru, pitak za publiku, ali iznimno zahtjevan za izvođenje.

-Ovaj Schmittov tekst zahtijevao je minuciozan rad na svakoj rečenici, svakom motivu i elementu, dubinski rad s dvojicom glumaca od kojih je svaki dao svoje slojevito glumačko i životno iskustvo. Rad na predstavi bio je naporan, no bilo mi je izuzetno zadovoljstvo raditi takav tip kazališta - istaknula je redateljica Helena Petković, koja je svojom režijom suptilno dočarala atmosferu i slojevite elemente ove priče u kojoj svaki motiv skriva emocije i teme koje se naizgled čine jasnima, a zapravo su neuhvatljiv misterij na samoj „granici između fikcije i onoga što ponekad pogrešno nazivamo stvarnošću“.

Izvor: https://www.varazdinske-vijesti.hr/